NIE WSZYSCY „GOŚCIE” SĄ PRZYJAŹNI
GRZYBY I ICH ROLA
Istnieje ponad 200 000 gatunków grzybów, które są ważne z medycznego punktu widzenia. Te mikroskopijne organizmy mają tylko około dziesięciu mikrometrów długości, czyli dziesięć razy mniej niż kosmyk włosów. Niektóre z tych gatunków współżyją z bakteriami, tworząc mikrobiotę jelitową. Stanowią one 10% flory jelitowej i odgrywają istotną rolę w naszym zdrowiu. Jednak około 100 z tych mikroorganizmów może negatywnie wpływać na ludzi, szczególnie na osoby z osłabionym układem odpornościowym. Każdego roku infekcje grzybicze zabijają ponad 1,5 miliona ludzi na całym świecie. Chociaż infekcje wywołane przez grzyby i drożdże są dość powszechne i w większości łagodne, zmieniają one nawodnienie, pH, stężenie składników odżywczych lub skład mikrobiologiczny skóry i błon śluzowych. Ich rozwojowi w grzybicę sprzyjają wilgotne obszary, głównie w miejscach występuje duża potliwość. Infekcja może stać się inwazyjna, gdy jest przewlekła lub dociera do krwiobiegu, dotykając głównie osoby z niedoborem odporności lub niemowlęta. Od wielu lat obserwuje się również wzrost zachorowań w szpitalach.